Treći protest: Aplauz vatrogascima, gradonačelnica izviždana

UŽICE – Sa trećeg protestnog skupa u Užicu, koji je organizovan sa zahtevom da se zatvori deponija Duboko i da se procesuiraju odgovorni zbog nestručnog rukovođenja koje je dovelo do požara, poručeno je da će uslediti blokade deponije ukoliko dođe do odlaganja otpada iz devet opština i gradova Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

„Iznad našeg grada nalazi se tempirana bomba za koju kažu da su je trentuno demontirali. Možda trenutno nema dima, ali problemi koji su doveli do požara nisu otklonjeni. Čak iako je vatra zaista ugašena, na tome možemo čestitati svim onim ljudima koji su se tri nedelje sa vatrom borili, a šta ćemo za one koji su svojim neodgovornim radom doveli do toga da nešto što je zamišljeno da radi po najsavremenijim principima postane ono što nam je do pre neku godinu bilo Sarića Osoje“, zapitao se profesor Branko Nikolić.

Branko Nikolić

On je naveo da se deponija mora momentalno zatvoriti i ostati kao spomenik nebrige i onome što nijedna vlast više u Srbiji ne sme da uradi sopstvenom narodu.

„Tražili smo da se procesuiraju svi odgovorni, taj zahtev izgleda niko nije ni uzeo u razmatranje. Najmanje što su mogli do sada je da podnesu ostavke. Nadam se da će naši zahtevi nekome doći do ušiju koliko god one bile zapušene, jer ova borba tek počinje, svi moramo sprečiti da se nijedan kamion sa optadom više ne doveze na deponiju“, naveo je Nikolić i pozvao na potisivanje peticije sa zahtevima.

On je dodao i da već imamo zimska zagađenja zbog grejanja i veliki broj dece sa respiratornim problemima, ali nema nikoga od struke da se obrati i da saopšti kakav vazduh zaista Užičani dišu ovih dana.

Dragan Grujičić, elektroinženjer iz Užica, naveo je da deponiju može samo zatvoriti Užice, a ne meštani sela iz Lužničke doline koji su inicirali proteste.

„Jesmo li zaboravili ko smo samo zato što imamo bolji stnadard, privilegije, nameštenja i poslove? Jesmo li zaboravili da smo stanovnici Užica samo zato što ne znamo ništa drugo? Ako Užice ne izađe i ne pomogne ljudima koji su poveli akciju, sve nam je džabe, samo Užice može da zatvori deponiju ili će deponija zatvoriti Užice, jer „ko od straha mre za dušu mu prde“, poručio je Grujičić.

Dragan Grujičić

On je naveo da je pred protestante prvo trebalo da izađe gradonačelnica, a izašli su sa saopštenjem da su ugasili požar, a požar su ugasili vatrogasci, bageristi i kamiondžije ne zato što su naši heroji, već što je to njihov posao, a oni koji nisu uradili taj posao izložili su ih velikoj opasnosti kao i građane Užica.

„Gradonačelnica treba da izađe i odgovori na dva pitanja. Da li deponija Duboko ima dozvolu za rad i ako je nema to je krivično kažnjivo.. Ako deponija ima dozvolu, mora da odgovori na pitanje ko je doveo u stanje u koje se sada nalazi, da ugrozi sve građane. To je njen posao koji nije uradila“ , naveo je Grujić.

On je dodao da njen posao nije da Užičanima nudi investicije od 30 miliona za modernizaciju deponije, a da ako već priča o novcu da bi bolje bilo da odgovori koliko je koštalo „zatrpavanje“ požara.

DA (NE) DIŠEMO DUBOKO
DA (NE) DIŠEMO DUBOKO!

„Naš posao je da po svaku cenu sprečimo odlaganje otpada na deponiju dok se ne steknu uslovi za to ili se ne zatvori. Ako oni neće da je zatvore moramo mi. Dovoljno je samo jedan dan svako od nas da izađe i blokira deponiju, a to je 300 dana blokade“, naveo je Grujičić.

Meštanka Dubokog Biljana Cicvarić je navela da je laž da su ugasili deponiju, te da su je samo možda „utulili“.

„Mi nismo na prodaju, hoćemo da dišemo, da živimo, da ujutru ustanemo i da znamo da su nam deca zdrava. Niko nam se neće obratiti, ovo mi moramo da rešimo, hajde da blokiramo deponiju, da blokiramo put, pa nema na Zlatibor“ , poručila je Cicvarić.

Inženjerka poljoprivrede Jelena Prokić iz Užica govorila je o problemima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici iz Lužničke doline.

„Zamislite koliko će mikroplasike biti na povrću ili malini. Ne varajte se, to se neće izvesti u Evropu, to će se vratiti nama i servirati nama na sto. Da li ste verovali da će neko od naših predaka ostaviti pokolenja koja će se boriti za vodu, vazduh i zemlju.“, zapitala se Prokić.

Dragan Simović, Zaštitimo Dobrinju i okolinu

Protestantima se obratio i Dragan Simović iz pokreta „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“ i podsetio da je zbog svog angažmana više bio na sudu nego u kafani, ali da nizašta nije osuđen.

„Mnogi su mi danas, kao što su ljudi iz Jadra i Rekovca rekli da vam poručim da će doći i pružiti podršku kada budu blokade. Oni su u Rekovcu držali blokadu šest meseci, 24 časa dnevno, znači nije teško, možemo ako hoćemo. Vlast, bilo koju, samo sila naroda može naterati da radi svoj posao“, poručio je Simović.

Protestanti su, tokom šetnje koja je usledila nakon skupa, aplaudirali vatrogascima ispred Vagtrogasnog doma, a izviždali gradonačelnicu koja se zatekla na Gradskom trgu.