Požar na deponiji ugašen

UŽICE – Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević saopštila je danas da je požar na deponiji Duboko u potpunosti ugašen i saniran.

„To ne bi bilo moguće bez ogromnog zalaganja svih onih koji su protklih 20 dana bili angažovani na gašenju požara, a majući u vidu razmere požara i dubinu žarišta, zaista je ugašen veoma brzo. Ovakvi požari  u susednim zemljama i svetu su bili gašeni u vremenskom intervalu od jedne do dve godine“, rekla je Raković Radivojević na konferenciji kojoj su prisustvovali članovi Kriznog štaba za vanredne situacije, a koja je organizovana u Upravnoj zgradi deponije Duboko.

Ona je navela da je pred Užicem veliki posao, sanacija, stabilizacija, proširenje tela deponije, izgradnja postrojenja za prečišćavanje deponijskih voda i zacevljenje Turskog potoka, te da će uskoro početi radovi vredni 30 miliona evra.

Direktor deponije Momir Milovanović kazao je da su preduzete sve mere bezbednosnosti prilikom gašenja, da je prekopano četiri hektara, smeće prepakovano, a telo deponije prekriveno zemljom, te da će se „verovatno“ raditi na istraživanju uzroka požara kojih može da bude više.

„Mi nastavljamo na potpunom sređivanju tela deponije, da izgradimo pristupne puteve, kosine saniramo, prekrijemo zemljištem i pratimo šta se dešava. Kada smo snimali termovizijskim kamerama celo telo deponije neke temperature su iznosile i više od 580 stepeni, a juče izveštaj kaže da ne postoji temperatura viša od 50 stepeni, te na osnovu i toga možemo reći da smo sanirali sva žarišta“, naveo je Milovanović.

On je dodao da se trenutno na deponiju dovozi samo smeće iz Užica, od 10 do 12 kamiona i da će tako ostati dok se u potnunosti ne proceni situacija.

Takođe, on je naveo da su lagune oštećene zbog klizišta i ne fukncionišu, kao i da su otpadne vode ranije završavale za „orošavanje“ tela deponije.

Na pitanja novirana da li deponija Duboko ima dozvolu za rad, direktor je rekao da je istekla pre dve godine te da je u međuvremenu pokrenut zahtev za proširenjem i da nadležno ministarstvo nije izdalo dozvolu dok se kapaciteti ne prošire.

Od 2011. godine do kraja 2023. godine odloženo je više od 700 hiljada kubika smeća, a bilo je planirano oko 580.

„Mi to nikada nismo krili, osnivači nisu sproveli primarnu selekciju“, kazao je Milovanović.

O ZDRAVLJU

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Marija Palikuća ponovila je ono što je pričala i prethodnih dana, da Zavod radi na osnovu Uredbe i propisane zakonske inicijative, te da nemaju ovlašćenje za monitoring čestica koje se oslobađaju sagorevanjem otpada.

„Mi smo saopštavali ono što merimo, ali nijednog momenta ja nisam rekla da tih ostalih čestica nema u vazduhu zbog čega smo i davali preventivne mere“, navela je Palikuća i dodala da je voda u Turskom potoku petog stepena zagađenosti, a da još nisu stigli rezultati ispitivanja radioakrivnosti.

Na pitanje Rec Media zašto nisu angažovene međunarodne agencije koje bi izmerile te čestice Vlasta Stevanović, specijalista sanitarne hemije iz Zavoda, kazao je da takvu ustanovu može da angažuje bilo ko, ali da ti „famozni parametri koji ukazuju na kvalitet vazduha“ nisu unešeni u evopsku regulativu, a samim ti ni u srpsku.

„Da bi se donelo mišljenje o uticaju na zdravlje moraju postojati i referentne vrednosti na osnovu kojih se pozivaju stručnjaci, a državni organi predlažu odluke. Za dioksine i furane ne postoje referentne vrednosti u EU, zato Srbija nema pripremljene sisteme za nekakve brze mere. I sve da se izmeri postavlja se pitanje odlučivanja i mišljenja organa i naučnih krugova. Takva ispitivanja imaju malu vrednost u smislu postupanja i zato se ne izgrađuje struktura“, naveo je Stevanović.

Direktor Zdravstvenog centra Užica Aleksandar Lazić naveo je da je samo 16 lica direktno navaelo da su im tegobe nastale zbog požara na deponiji Duboko, a od njih su 13 radnici deponije.

Na pitanje gradonačelnici da li joj se čini da su Užičani izgubili poverenje u gradsku vlast, nadležne instituije, kao i upravu preduzeća zbog situacije sa požarom, gradonačelnica je kratko odgovorila da će građani svoje reći na izborima 2. juna.

O ZAHTEVIMA PROTESTANATA

Pitanje zatvaranja deponije:

„Zakonom je utvrđeno osnivanje deponije Duboko 2005. godine i ono što je zakonska procedura mora se poštovati. Sanacija i proširenje će se raditi u narednom periodu. Ukoliko Vlada i resorno ministarstvo donese drugačiju odluku, videćemo“, kazala je gradonačelnica.

Pitanje ostavki i odgovornosti:

„Ja sam ovde direktor i ne bežim od krivične i materijalne odgovornosti ukoliko oni koji budu radili istraživanje je dokažu. Što se tiče zatvaranja deponije, da vidimo onda gde ćemo sa otpadom? Ne možemo tako postupati, zatvorimo ovo, zatvorimo ono, nećemo deponiju, nećemo postrojenje za otpadne vode, ne damo struju, vodu… Šta hoćemo? Mi građani smo toliko komotni da danas iznesemo 10 puta otpad i briga nas šta će sa njim biti, a onda ćemo kritikovati nekog drugog da li je dobro postupao ili ne“, poručio je direktor deponije.

Pitanje odgovaranja na zahteve:

„Mi smo razgovarali prethodno sa meštanima i da osnuju odbor i da aktivno učestvuju u praćenju  modernizacije, a to je projektat Svetske banke za 9 centara u Srbiji. U svakom protestu postoje pisani zahtevi, na njih ćemo odgovoriti. Nismo bežali od razgovora, svi zajedno treba da nađemo rešenje. Ovo je regionalna deponija, da li Užice može da utiče na nju, ne može, može da je ukine jedino Vlada Republike Srbije, deponija mora negde da postoji“, kazao je zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović.