No comment, Ne želim da dajem izjave za vas, Gospođo, molim vas…

I odmah na početku pojašnjenje naslova – to su odgovori koje ekipa Televizije Nova S redovno dobija od predsednika opština Zlatiborskog okruga kada ih pozovemo za izjavu. I to ovim redom – predsednice Opštine Bajina Bašta Vesne Đurić, predsednika Opštine Požega Đorđa Nikitovića i predsednika Opštine Kosjerić Žarka Đokića.

I to je šablon na koji smo mi navikli, ali poštujući pravila novinarstva uvek insistiramo da u svakom prilogu imamo obe strane. U slučaju ove tri opštine to se NIKADA do sada nije desilo – nikada nisu odgovorili ni na jedan naš dopis, za svako snimanje tražili smo njihov odgovor, ako sa njima ima veze, i nikada ga nismo dobili. Neki se nisu udostojili ni da nas pozovu i kažu da li, i ako ne možemo, zašto ne možemo da dobijemo odgovor.

Ali ono što nikako ne izostane u odgovorima zvaničnika ove tri opštine su IZUZETNO visok i svađalački ton, spuštanje slušalice i ponašanje kao da mi sa druge strane telefonske veze nemamo šta da radimo pa eto zovemo njih da malo ćaskamo. Pomalo je neozbiljno kada ih pozovemo sekretarice kažu „ostavite broj telefona pa ćemo se javiti“ i ako ne kažemo za koju tv radimo, kada pitaju i kažemo, onda predsednici naprasno negde otputuju, iako su za vreme poziva bili tu, imaju neke neodložne sastanke ili jednostavno nemaju vremena. Zaboravljaju ti predsednici opština da su predsednici SVIH građana, a na samo SNS klike, i da su svi dužni da odgovaraju na novinarska pitanja.

Na samo viđenje mikrofona Nove S, mogu se čuti negativni komentari, dobacivanja i slično. Vrhunac je današnji komentar predsednice Opštine Bajina Bašta da prokomentariše sednicu Skupštine – „No comment“. Da baš to je rekla, a na naše potpitanje može li odgovor na nešto što nema veze sa politikom odsečno rekla „NE MOŽE“. Dakle, u prilogu sa sednice Skupštine opštine Bajina Bašta gledaoci će moći da čuju ovakav odgovor predsednice Opštine, o drugim problemima u ovoj opštini neće dobiti nikakav odgovor jer valjda tako treba.

Predsednik Opštine Požega, mlađani Đorđe Nikitović (inače najmlađi predsednik jedne opštine u Srbiji) jednom se udostojio da se javi nakon 10 poziva i vrlo drsko rekao: „Stvarno nije ok da me zovete 10 puta, nemam vremena, ne želim da dajem izjave za vašu tv“.

Ipak odgovor za rubriku veovali ili ne dobili smo od predsednika Opštine Kosjerić Žarka Đokića, samo telefonski naravno, nikako u kameru. Snimali smo put u jednom kosjerićkom selu i nakon priče nekoliko meštana da je sa predstavnicima državnog vrha pred lokalne izbore u Kosjeriću sedeo pred njihovim kućama i obećao da će biti asfaltirano pet kilometara puta, pozvali smo i njega. A ovo je odgovor: „Gospođo, molim vas, ko im je obećao? Doviđenja.“ I spuštena slušalica.

Ona osnovna kultura komunikacije sa ljudima, pa makar oni bili i novinari, ako nije ponesena iz kuće, verovatno se neće naučiti ni na jednoj stranačkoj akademiji mladih lidera.

Mi smo ipak prefinjeniji u odnosu na njih. Bez obzira da li se u bilo čemu sa njima slažemo ili ne, mi prenosimo njihov stav, njihove reči, ne tumačimo. A oni sami, ovakvim nastupom i odnosom prema svojim biračima, svojim sugrađanima ponajviše govore o sebi.

Elem, izbori su verovatno 17. decembra. U pamet se Srbi.

One Reply to “No comment, Ne želim da dajem izjave za vas, Gospođo, molim vas…”

Comments are closed.